SPOONVISSEN OP FOREL

Deze nieuwe hype voor het hengelen op forel komt oorspronkelijk overgewaaid uit het verre Japan maar heeft ondertussen meerdere forel hengelsportliefhebbers (laat ons maar zeggen in de ganse Benelux) hun hart sneller laten slaan, ná Zweden en Duitsland heeft deze aangename manier van hengelen op forel en niet enkel forel, maar zowat alle roofvissoorten (baars, snoekbaars en snoek, enz.) om er maar een paar op te noemen, al menig Nederlandse en Belgische sportvisser weten te bekoren waaronder ikzelf Eddy van (Team Forelshop België), heb ondertussen het hengelen met de spoon (ook wel blinkers of lepel genoemd, voorzien van één enkele haak ) al vrij aardig onder de knie en mag zeggen met zeer lovende vangstresultaten.
Geregeld ga je mij dan ook meer en meer aantreffen, samen met Team Forelshop België en onze Nederlandse vrienden, aan de Nederlandse en Belgische forelvijvers waar we demo’s zullen verzorgen aangaande technieken en aasmontages zowel voor het vissen met de spoon en het tremarella hengelen.
Bij het hengelen met de spoon maakt men bij voorkeur gebruik van een lichte spoon- of spinhengel variërend van 1,80m tot 2,40m voorzien van een degelijke, maar niet al te zware molen (serie 1000 of 2000) met een hoofdlijn op de molen 16-/18 honderdste trekkracht. Men kan de spoon monteren op twee manieren, een eerste montage is door de spoon rechtstreeks te bevestigen aan de hoofdlijn, of de meest voor de hand liggende en tweede manier is de montage met een snap (soort clip) voor het snel wisselen van de spoon; zeker NIET aan te raden is het gebruik van een wartel, daar bij deze montage de spoon een volledig draaiende beweging gaat maken wat leidt tot vele missers tijdens de aanbeet. De uiteindelijke beweging van de spoon tijdens het inhalen is dat deze een links en rechts kantelende beweging maakt in het water zodoende de contrastkleuren (zwart-geel, groen-geel, oranje-zwart, enz.) optimaal tot zijn recht komen om de vissen aan te zetten tot de aanbeet. Men kan ook levend aas combineren met de spoon (wasmotlarve) maar zeker niet meer dan één wasmot toevoegen en enkel door de kop op de haak te bevestigen, al wat je uiteindelijk bij op de haak toevoegt zal de oorspronkelijke werking van de spoon beïnvloeden en tot mindere vangstresultaten leiden. Deze spoons zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en gewichten gaande van 0,9 gr tot 4,2 gr. naargelang de diepte waarop de vis zich die dag bevindt, ( zie ook www.forelshop.be) waar men alles terugvindt aangaande forelvisserij, soorten spoons en spoonhengels, alsook alle andere artikelen voor de forelvisser.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat men bij helder weer meer succes heeft met aan één zijde van de spoon een donkere kleur te gebruiken daarentegen met donker weer, weer over te schakelen naar de lichtere en felle contrastkleuren.
Wat zeer belangrijk is als je gaat vissen met de spoon is dan ook dat je steeds blijft doordraaien ook tijdens de aanbeet van de forel. Wat je zeer zeker niet mag doen is draad toegeven of aanslaan tijdens een aanbeet, dit kan leiden tot vele missers (is even wennen in de beginfase als je gaat spoonvissen maar eens je de feeling hebt, zullen de resultaten voor zich spreken). De aanbeten tijdens het vissen met de spoon zijn dan ook meestal snel en krachtig, waardoor de vis zich als het ware zelf aan de haak slaat .
Het is een aanrader om deze nieuwe aangename en leuke manier van vissen op forel eens uit te proberen aan de waterkant ergens bij jou in de buurt. Veel succes !

Eddy Vandevin,
Team Forelshop.be België